Nie ma lepszej pory na śniadanie w tureckim stylu niż lato. Nawet podstawowa wersja w postaci sera i świeżych warzyw smakuje najlepiej. Wystarczy kilka podstawowych składników, aby stworzyły pyszne i lekkie śniadanie.
Moja wizyta w pobliskim tureckim sklepie nie może się obyć bez zakupu ayranu i simitu. To są wyznaczniki letniego śniadania. Bajgle, suto posypane sezamem, zamaczane w kremowym serze to po prostu poezja. Turecki jogurt pitny celowo schładzam przed podaniem, a wtedy nabiera prawdziwej świeżości.
U mnie dzisiaj pojawiła się minimalistyczna wersja śniadania tureckiego. Ograniczyłam się do nabiału i ogórków z pomidorami. Jest to zdecydowanie najszybszy sposób na przybliżenie tureckich smaków.
Szybkie tureckie śniadanie
Przykładowy zestaw:
turecki ser typu feta pokrojony i posypany czarnuszką, papryką chili i suszoną miętą
turecki ser w zalewie zmiksowany z odrobiną jogurtu i oliwy, posypany świeżym koperkiem lub papryką chili w płatkach
male ogórki w plastrach i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe
pokrojony na kawałki simit
schłodzony ayran
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.