Dzisiaj Wlochy grają z Anglią o tytuł Mistrza Europy w piłce nożnej. Bardzo dużo kontrowersji po półfinałowych starciach, więc rozrywka wieczorna jest zagwarantowana.
Kocham Italię z całą jej egzaltacją i prostotą w jednym. Jest to zdecydowanie mój ulubiony kraj, jeśli chodzi o podejście do życia i wyrafinowany smak w modzie. Ten też ma swoje odzwierciedlenie w kuchni. Uwielbiam włoskie dania, bo powstają z podstawowych składników, przetworzonych w minimalny sposób. Nie trzeba być profesjonalnym kucharzem, aby odtworzyć podstawowe dania. Wystarczy dobra oliwa, dobrej jakości sery czy dojrzewające w słońcu pomidory.
My dzisiaj, mam nadzieję, będziemy świętować zwycięstwo Italii schłodzonym Prosecco, sałatką z mozzarellą, przekąskami z salami i brie oraz papryczkami nadzianymi serem kozim. Będzie smaczne i lekko, jak na tę porę roku przystało.
Kolacja we włoskim stylu
Składniki:
1-2 opakowania mozzarelli
2 pomidory
kilka liści świeżej bazylii
oliwa
sól, pieprz, suszone oregano, kolorowy pieprz z młynka
małe, kolorowe papryki, oliwki, serek kozi do nadziania
bagietka, wloskie salami, brie, zielony ogórek
Prosecco, truskawki
Na dużym, płaskim talerzu układam liście bazylii, plastry mozzarelli i pomidorów. Polewam oliwą, posypuję kolorowym czosnkiem i oregano.
Odcinam główki kolorowych papryk i gotuję przez chwilę w lekko osolonej wodzie. Po ostudzeniu nadziewam je za pomocą małej łyżeczki serkiem kozim. Dodaję kilka zielonych papryczek w zalewie i oliwki.
Kroję bagietkę na podłużne kawałki. Smaruję lekko masłem, układam plastry salami, brie i plasterki zielonego ogórka.
Tuż przed podaniem nalewam do kieliszków schłodzone Prosecco i wrzucam kawałki truskawek.
Świętuję zwycięstwo Włochów 😊
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.