niedziela, 11 lipca 2021

Niedzielna kolacja we włoskim stylu


Dzisiaj Wlochy grają z Anglią o tytuł Mistrza Europy w piłce nożnej. Bardzo dużo kontrowersji po półfinałowych starciach, więc rozrywka wieczorna jest zagwarantowana. 
Kocham Italię z całą jej egzaltacją i prostotą w jednym. Jest to zdecydowanie mój ulubiony kraj, jeśli chodzi o  podejście do życia i wyrafinowany smak w modzie. Ten też ma swoje odzwierciedlenie w kuchni. Uwielbiam włoskie dania, bo powstają z podstawowych składników, przetworzonych w minimalny sposób. Nie trzeba być profesjonalnym kucharzem, aby odtworzyć podstawowe dania. Wystarczy dobra oliwa, dobrej jakości sery czy dojrzewające w słońcu pomidory.

My dzisiaj, mam nadzieję, będziemy świętować zwycięstwo Italii schłodzonym Prosecco, sałatką z mozzarellą, przekąskami z salami i brie oraz papryczkami nadzianymi serem kozim. Będzie smaczne i lekko, jak na tę porę roku przystało.

Kolacja  we włoskim stylu

Składniki:

1-2 opakowania mozzarelli

2 pomidory

kilka liści świeżej bazylii

oliwa

sól, pieprz, suszone oregano, kolorowy pieprz z młynka

małe, kolorowe papryki, oliwki, serek kozi do nadziania

bagietka, wloskie salami, brie, zielony ogórek

Prosecco, truskawki

Na dużym, płaskim talerzu układam liście bazylii, plastry mozzarelli i pomidorów. Polewam oliwą, posypuję kolorowym czosnkiem i oregano.

Odcinam główki kolorowych papryk i gotuję przez chwilę w lekko osolonej wodzie. Po ostudzeniu nadziewam je za pomocą małej łyżeczki serkiem kozim. Dodaję kilka zielonych papryczek w zalewie i oliwki.

Kroję bagietkę na podłużne kawałki. Smaruję lekko masłem, układam plastry salami, brie i plasterki zielonego ogórka.

Tuż przed podaniem nalewam do kieliszków schłodzone  Prosecco i wrzucam kawałki truskawek.

Świętuję zwycięstwo Włochów 😊























Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.