Wymyśliłam tę sałatkę zamiast obiadu. Chciałam przygotować coś lekkiego, typowo letniego, aby stanowiło podstawowy posiłek. Stwierdziłam, że najlepiej sprawdzi się w tej roli sałatka. Musi być jednak treściwa, czyli zawierać wystarczająco elementów, a nie tyłko sałatę.W ten sposób każdy może nałożyć na swój talerz to, co najbardziej lubi. Już wiem, kto sięgnie po awokado, a kto wyje cały brie.
Lekka sałatka z jajkami, awokado i brie
Składniki:
3 jajka ugotowane na twardo
1 łyżka majonezu, 1 łyżka jogurtu naturalnego
kilka plasterków brie lub camembert
1 awokado
1 pomidor
2 ogórki gruntowe
kilka liści sałaty
pół czerwonej cebuli
kilka zielonych oliwek
3 łyżki konserwowej kukurydzy
świeży koperek
sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
Na dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka octu winnego, odrobina musztardy, sól, szczypta mielonego czosnku
Ugotowane jajka kroję w drobną kostkę, mieszam z majonezem i jogurtem, odrobiną soli i układam na środku dużego, płaskiego talerza. Na wierzchu kładę krążki z czerwonej cebuli. Naokoło dodaję plasterki ogórków, kukurydzę, a w czterech różnych częściach pomidory, ser brie z oliwkami i kilka listków sałaty oraz świeży koperek. Po dwóch przeciwnych stronach daję ćwiartki awokado.
Całość polewam dressingiem z powyższych składników.
Do sałatki podaję bagietkę.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.