sobota, 4 kwietnia 2015

Jajka (na)faszerowane pieczarkami i...jajkami



Uwielbiam przygotowania do świąt
i nawet nieprzyjazna aura nie jest w stanie mnie powstrzymać.
Oczywiście, jak co roku, gdzieś upchnęłam koszyczki do święconki,
znowu będzie kłótnia, kto ma lepszą zawartość,
komu dałam ładniejsze pisanki i większego zająca,
tradycyjnie będzie ukryte podjadanie czekoladowych jajeczek,
ale to jest właśnie piękne.
Dzisiaj na szybko jajka, które na pewno znacie,
a lubię je za to, że tak zgrabnie dają się wyjadać łyżeczką.
Zróbcie koniecznie, bo smaczne
i ładnie się prezentują przy wielkanocnym śniadaniu.

Jajka faszerowane pieczarkami

Składniki:

5 jajek na twardo 
1 jajko + 2 łyżki mleka do panierki
200 g pieczarek
natka pietruszki
bułka tarta
sól, pieprz
olej do smażenia

Jajka myję i gotuję na twardo. Po wystudzeniu kroję każde jajko na pół tak, aby nie zepsuć struktury skorupki. Delikatnie wyjmuję łyżeczką całą zawartość, ale na brzegach pozostawiam warstwę białka, aby skorupka była mocniejsza.
Na małej patelni podsmażam drobno pokrojone pieczarki z posiekaną cebulką, solą i pieprzem. Po lekkim przestudzeniu dodaję natkę pietruszki.
Farszem napełniam każdą połówkę jajka ( lekko dociskając palcem ), a następnie każdą część od strony nadzienia zamaczam w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażę na złoty kolor.









Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.