sobota, 4 kwietnia 2015

Wielkanocne rafaello, czyli krótki oddech od mazurków



A może mały przerywnik od mazurków i bab wielkanocnych ?
U nas zdecydowanie największym powodzeniem 
cieszą się ciasta bez pieczenia.
Lubię zapachy ulatniające się z piecyka, 
ale chyba o tej porze roku mam ochotę na coś lekkiego,
puszystego, z dobrym kremem, najchętniej z lodówki.
Najgorsze jest tylko to oczekiwanie na odpowiedni czas na spróbowanie
pierwszego kawałeczka,
dłuży się niemiłosiernie,
nie da się skrócić czasu chłodzenia...
Ale za to później jaka rozkosz,
poczęstujcie się...

Ciasto rafaello ( wersja z krakersami )

Składniki:

2 duże paczki krakersów
300 g wiórków kokosowych
200 g masła
2 żółtka
1 szklanka cukru pudru
2 budynie waniliowe
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 litr mleka

Gotuję budynie śmietankowe, dodając 2 łyżki mąki ziemniaczanej. W misce ucieram żółtka z cukrem i masłem. Po chwili dodaję porcjami ugotowany wcześniej budyń, a na koniec 2 szklanki wiórków kokosowych. Dobrze miksuję całość i rozkładam na krakersach ułożonych w dużej formie do pieczenia.
Kolejność układania warstw: krakersy, masa budyniowa, krakersy, masa budyniowa posypana na wierzchu wiórkami kokosowymi ( częściowo prażonymi przez chwilkę na suchej patelni ).
Ciasto wstawiam na 2-3 godz do lodówki.









3 komentarze :

  1. Świetnie wygląda, Wesołych Świąt! ;))

    OdpowiedzUsuń

  2. Radosnych Świąt :) Pozdrawiam - M.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję, dziewczyny, dla Was też najserdeczniejsze życzenia radosnych Świąt ! :):)

    OdpowiedzUsuń

Jestem ciekawa Twojej opinii.