czwartek, 2 kwietnia 2015
Jajka (u)sadzone w sosie tunezyjskim
Tak, wiem, niedługo będą same jaja:
z majonezem, ze szczypiorkiem, w sałatce, na sałatce,
podsmażane w skorupkach, nadziewane,
bez skorupek w koszyczkach, posiekane...
Jeśli zmęczą Was jajeczno-świąteczne kombinacje,
to sięgnijcie po naszą ulubioną wersję z gatunku "na szybko".
Jak zauważyliście w moich przepisach,
niektóre dania tunezyjskie są pracochłonne i wieloetapowe,
choć często lądują w jednym garnku.
Tym razem będzie inaczej.
Zajmie Wam to tylko chwilkę,
a przygotowania nie trwają dłużej niż przerwa
pomiędzy wieszaniem firanek a praniem dywanów.
Wykorzystajcie podstawowe produkty z domu,
łatwość przygotowań,
a poczujecie prawdziwy smak i zapach Tunezji...
Jajka z sardynkami (u)sadzone w sosie tunezyjskim
Składniki:
2 jajka
2 duże łyżki koncentratu pomidorowego
łyżeczka harissy lub ostrej papryki w proszku
2 sardynki z puszki
1 ząbek czosnku
oliwa do smażenia
kilka oliwek
Na patelni podsmażam koncentrat pomidorowy z przyprawami. Po 5 min wolnego podgrzewania dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Następnie dolewam stopniowo wodę i przez 5-7 min gotuję sos. Po tym czasie wbijam 2 jajka i mieszam łyżką białka, pozostawiając żółtka w całości. Na koniec dodaję oliwki i kawałki sardynek.
Uwaga! Możecie wykorzystać ten przepis bez dodawania sardynek. Jajka w sosie smakują wystarczająco dobrze.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Podoba mi się ten pomysł, pewnie dlatego, że uwielbiam harissę.
OdpowiedzUsuńZatem witam w klubie miłośników harissy i zapraszam do wypróbowania przepisu :)
OdpowiedzUsuń