Jeśli lubicie ryby jak my,
to jesteście w odpowiednim miejscu.
Nie będę udawać, że wiele bym dała
za skwierczący kawałek prosto z nadmorskiej patelni,
z nieprzyzwoitą ilością dodatków,
z widokiem na bezkresny
zapierającym dech w piersiach błękit.
Trudno żyć z tęsknotami za latem, morzem, Tunezją,
każdego dnia to niekończące się wzdychanie do słońca i beztroski,
skrywanie w cieniu daktylowych palm...
poszukiwania w kuchni ulubionych dań z wakacyjnego raju,
aby choć przez ulotne chwile pobyć tam...
Ten obłędny smak przeniesie mnie dziś do ukochanej słonecznej krainy.
Zapiekanka z ryżem, rybą i pieczarkami
Składniki:
2 torebki ryżu
400 g filetów z mintaja lub morszczuka
300 g pieczarek
3 łyżki masła
1,5 szklanki mleka
2 łyżki mąki
2 łyżki startego sera żółtego
sól, pieprz do beszamelu, cumin do ryby
szczypiorek do dekoracji
Etap pierwszy:
Najpierw gotuję ryż na sypko. Następnie w niedużym garnku roztapiam masło i dodaję 2 łyżki mąki. Robię zasmażkę do sosu beszamelowego. Energicznie mieszam trzepaczką i stopniowo dolewam mleko, 2-3 łyżki wody oraz sól i pieprz. Gotuję przez chwilkę na małym ogniu.
Etap drugi:
W następnej kolejności obieram, myję i kroję pieczarki na plasterki. Podsmażam na oleju z dodatkiem soli.
Zalewam sosem beszamelowym.
Etap trzeci:
Nas dnie naczynia żaroodpornego układam warstwami filety z ryby, posypane cuminem. Na nie kładę ugotowany wcześniej ryż, polewam sosem wymieszanym z pieczarkami i startym serem. Na wierzchu robię warstwę z pozostałości żółtego sera oraz posypuje obficie szczypiorkiem.
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńTo jest faktycznie pożywne danie, ale i wyjątkowo smaczne. Dziękuję za miłe słowa i zapraszam częściej.
Usuń