piątek, 10 kwietnia 2015

Prawie amerykańskie śniadanko



Dla pancaków chyba dałabym się zamerykanizować.
Po tylu latach znudziły mi się naleśniki
w kształcie kotków, ptaszków, motylków,
placuszki z cynamonowymi jabłkami
i mielenie sera na nadzienie.
Chce usmażyć w najprostszy sposób naleśnik,
bez specjalnych życzeń co do udziwnionych kształtów.
Ot, tak , w zwyczajnej formie,
ale aby nie było za nudno,
to chociaż z odpowiednią polewą.
Uciekam od klasycznych połączeń typu pancaki z syropem klonowym.
Wymyśliłam sobie je ostatnio z polewą  lemon curd.
Pięknie się z tym cytrynowo-maślanym dodatkiem komponują, ale najlepiej, jeśli krem jest świeżo zrobiony.
Aromat cytryny na pewno przekona Was do tego połączenia,
a aksamitny krem uzupełni całość.

W perspektywie więc bajeczne, niedzielne śniadanko ?


Pancakes z lemon curd

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru
80 g masła
2 jajka
1 i pół szklanki mleka
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Najpierw łączę suche produkty: mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W osobnej, głębszej misce ubijam jajka i powoli dodaje pozostałe produkty. Po każdej kolejnej porcji ponownie mieszam całą masę.
Pancaki smażę na niewielkiej ilości oleju, a po podaniu polewam sosem cytrynowym ( przepis poniżej ).


Lemon curd

Składniki:

4 średnie cytryny
3 jajka
150 g drobnego cukru
70-80 g masła lub dobrej margaryny
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

Etap pierwszy:

Ścieram na tarce skórkę z 2 cytryn, a ze wszystkich wyciskam sok. Wlewam do aluminiowej miski. Do cytryn dodaję 2 żółtka i 1 całe jajko, dokładnie mieszam.

Etap drugi:

Na garnku z gotującą się wodą ustawiam miskę z masą cytrynowo - jajeczną. Kiedy lekko się podgrzeje, dodaję pokrojone na kawałki masło lub margarynę. Całość ubijam lekko trzepaczką i regularnie mieszam. Po 10-15 min dodaję łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Zostawiam nad parą jeszcze jakieś 10 min. Kiedy krem jest przestudzony przekładam go do wyparzonego gorącą wodą słoiczka. W ten sposób może być przechowywany w lodówce.







2 komentarze :

  1. Robiłam kiedyś naleśniki amerykańskie i wyszły przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam podobne odczucia, pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Jestem ciekawa Twojej opinii.