sobota, 20 lutego 2016

Ciasto 3 bit z kokosową nutą


Najtrudniejsze chwile przychodzą w weekend.
Pomiędzy rodzinnymi wyjściami i spacerami
zdarzają się chwile słabości.
Uwielbiamy wspólny relaks i aktywne spędzanie czasu,
ale powroty do domu bywają okrutne.
Pełni energii i zdrowych fluidów
wracamy na pachnącą obietnicą kawę,
a z lodówki zerka zapraszająco dobre, domowe ciasto.
W ten oto prosty sposób całotygodniowy wysiłek idzie na marne.
Wystarczy chwila słabości,
a kalorie w tajemniczy sposób mnożą się w błyskawicznym tempie.
Jutro będzie nowy dzień,
więc można zacząć walkę o zdrowie i figurę od nowa,
no a teraz, jak nie ulec pokusie...

Ciasto 3 bit z nutą kokosową

Składniki:

1 puszka masy krówkowej ( opcjonalnie mleko skondensowane )
6 paczek herbatników ( zależy od wielkości naczynia i ilości warstw )
2 opakowania śmietanki 30 lub 36 %
1 opakowanie śmietan - fixu
1 tabliczka czekolady lub 2 łyżki płatków czekoladowych

Na krem budyniowy:

500 ml mleka
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
1 żółtko
150-180 g masła
2/3 szkl. cukru
1 łyżka mąki pszennej
2 łyzki wiórków kokosowych

Masę krówkową w puszce wstawiam na kilka min do gorącej wody. Po wyjęciu wylewam ją herbatniki.
Na wierzch kładę kolejną warstwę herbatników.
Gotuję 2 budynie waniliowe zgodnie z przepisem na opakowaniu, przy czym do proszku dodaję łyżkę mąki pszennej. Po ostudzeniu miksuję je z 3/4 kostki masła oraz żółtkiem. Dodaję 2 łyżki wiórków
kokosowych. Gotową masę budyniową rozprowadzam na ostatniej warstwie i znowu dodaję herbatniki.
Ubijam 2 śmietanki, a pod koniec dodaję 1 opakowanie śmietan-fixu. Bitą śmietanę rozprowadzam  równomierni, a wierzch ciasta posypuję płatkami czekoladowymi.









Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.