A może by tak od poniedziałku coś prostego,
codziennego, zwyczajnego
ale w orientalnym stylu ?
Jeśli wracacie wykończeni z wielogodzinnej harówy,
z wypchanymi siatami i rękoma zwisającymi do kolan,
z nadzieją na ciepłą strawę
w domu pełnym pozostałych głodomorów,
to mam coś dla Was.
Pospolite jajko w otoczeniu sosu z harissą,
która w takim stężeniu może przyprawić
o rozpalenie przełyku,
ale jednocześnie powoduje,
że chce się więcej i więcej.
Spróbujcie choć raz,
a na pewno Wasze kuchenne szafki zapełnią się harissą w puszce, harissą w tubce,
a może i wywalczycie od zaprzyjaźnionych Tunezyjczyków harissę arbi ?
Jajko sadzone w sosie z harissy
Składniki:
1 jajko
1 łyżka harissy
1 łyżka koncentratu pomidorowego
oliwa
sól, pieprz, słodka papryka w proszku
kilka listków kolendry
Na małej patelni podsmażam na oliwie harissę z koncentratem przez ok 2-3 min. Dodaję przyprawy. Następnie wlewam stopniowo szklankę wody, gotuję sos przez kolejne dwie minuty. Jeśli trzeba uzupełniam wodę, ale nie za dużo, aby sos miał odpowiednią konsystencję. Na środku wbijam jajko, które powinno się jedynie lekko ściąć. Na koniec dodaję kilka listków kolendry.
Do jajka z harissą podaję frytki i mieszankę sałat z vinegretem. Doskonała będzie bagietka lub inne chrupiące pieczywo.
Uwielbiam harissę. Nie dodawałam jej jednak nigdy do jajka, a to może być ciekawe. Z pazurem.
OdpowiedzUsuńJajka, tuńczyk, sardynki - to klasyczne tunezyjskie połączenia z harissą. Zachęcam gorąco, bo ta ostra pasta potrafi doskonale wzbogacić wiele zwyczajnych dań :)
Usuń