środa, 10 lutego 2016

Zimowe kanapki z sezonowymi dodatkami


Ferie to prawdziwe wyzwanie dla rodzica,
zwłaszcza spędzane przez dzieci w domu.
Kiedyś nie był mi znany ten problem,
bo wolne od szkoły czy przedszkola zimowe tygodnie
spędzaliśmy w Egipcie.
To był piękny czas bez wymyślania zajęć dla znudzonych dzieci
czy gotowania ulubionych posiłków na życzenie.
Teraz nie jest łatwo.
Co prawda w kwestii organizacji zajęć
same potrafią wypełnić swój czas,
ale od strony kulinarnej...tragedia.
Przez cały dzień snują się po domu lub na zewnątrz,
a jakimś dziwnym sposobem,
kiedy wracam do domu robią się wyjątkowo głodne.
Obiad przygotowany, ale podgrzanie i nałożenie na talerz
wymaga tylu czynności, że młody człowiek,
świetnie poruszający się w wirtualnym świecie,
nie jest w stanie ogarnąć.
Z kolacją sprawa wygląda łatwiej.
Uwielbiamy kanapki z sezonowymi dodatkami,
więc robię je wręcz taśmowo.
Nie ma zdejmowania papryki czy zrzucania oliwek,
bo albo jedzą całościowo albo same sobie coś szykują.

Zimowe kanapki dla całej rodziny

Składniki:

bułki na naturalnym zakwasie
masło
sałata lodowa
camembert
czerwona papryka
czarne oliwki
ogórki konserwowe
do posypania: oregano, ostra papryka

Dodatkowo:

sałatka z kiwi, banana i daktyli z jogurtem naturalnym i brązowym cukrem










Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.