niedziela, 28 lutego 2016

Lekkie wielkanocne śniadanie


Wiem, wiem, pogoda nie nastraja optymistycznie,
ale luty już powoli odchodzi w zapomnienie,
a pierwsze rozszalałe ptaki
przypominają, że wiosna już krąży po orbicie zbiorowej nadziei.
Pomimo nieciekawej aury
moje myśli coraz częściej wybiegają w stronę Wielkanocy.
Nie powiem, że czekam na nią z takim utęsknieniem
jak na grudniowe święta,
ale wystarczy mi świadomość
wspólnych chwil z rodziną
przy wiosennie udekorowanym stole
i pierwszych promieniach słońca.
W czasie wielkanocnego śniadania
królują oczywiście jajka,
które w tym okresie smakują wyjątkowo dobrze.

Wielkanocny zestaw śniadaniowy

Składniki:

po 2 jajka na twardo na osobę
1 awokado
2 łyżki kukurydzy z puszki
kilka liści rukoli
majonez
kiełki z buraka
sól, pieprz, oliwa

1 opakowanie twarogu
2-3 łyżki śmietany
słodka papryka w proszku
natka pietruszki










Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.