czwartek, 18 lutego 2016

Ekspresowa i ostra zupa z soczewicy



Macie ochotę na szybką, zdrową zupę ?
Łapcie okazję, bo nie zawsze moje przepisy są takie proste.
Jeśli mnie obserwujecie, to pewnie zauważyliście,
że lubię w kuchni trochę pofantazjować.
Tym razem jednak namawiam Was na zupę,
która jest o tyle nietypowa,
że nawet nie wymaga specjalnie długiego gotowania.
Wystarczy soczewica, trochę ulubionych dodatków
i w 20 minut ląduje na talerzu zdrowe danie.
Ponadto cieszy mnie fakt,
że stała się ulubioną zupą w naszym zimowym menu.
Zupę możecie doprawić w ulubiony sposób.
U nas najlepiej smakuje z odrobiną curry i ostrą papryką.

Zupa z czerwonej soczewicy na ostro

Składniki:

300 g czerwonej soczewicy
1 mała cebula
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 litr bulionu warzywnego
oliwa do smażenia
1 papryczka chilli
sól, pieprz, po łyżeczce curry i słodkiej czerwonej papryki
ewentualnie natka pietruszki

W garnku podsmażam na oliwie i maśle opłukaną soczewicę, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, dobrze mieszam, a po chwili dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w krążki papryczkę chilli. Dodaję przyprawy, po czym zalewam całość bulionem i wodą. Zupę gotuję  przez 15 min.













Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.