W każdej porządnej rodzinie
nie może zabraknąć naleśników.
To niemalże narodowy mus.
Każdy może się popisać swoją wersją
z marmoladą, czekoladą czy wykwintniejszym nadzieniem.
Sami przyznacie, że rzadko które danie
jest tak uniwersalne,
że może być podawane na śniadanie, obiad i kolację.
U mnie w domu naleśniki robię na zawołanie.
Wystarczy niewielka ochota lub brak pomysłu na obiad,
a smażymy solidną porcję najsłynniejszych polskich placków.
Oczywiście nie może być monotonnie,
więc dzisiaj kolejna już naleśnikowa propozycja na blogu.
Naleśniki z kurczakiem w sosie paprykowo-śmietanowym
Składniki
Na naleśniki:
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
pół szklanki wody
30 g oleju lub płynnego masła
szczypta soli
olej do smażenia naleśników
pół szklanki jogurtu naturalnego
Na sos z mięsem:
pierś z kurczaka
mała cebula
pół szklanki śmietany,
20 g twardego, żółtego sera
sól, pieprz, ostra czerwona papryka
Naleśniki smażę według podstawowej metody.
Piersi z kurczaka kroję na małe kawałki, podsmażam na niewielkiej ilości oleju, dodaję przyprawy oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Mięso zalewam wodą i gotuję przez 15 min. na koniec dodaję śmietanę z łyżeczką mąki, ponownie zagotowuję.
Naleśniki napełniam kurczakiem z odrobiną sosu, startym serem i polewam obficie pozostałym sosem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.