niedziela, 13 marca 2016

Lekki wiosenny torcik


A gdyby tak zamiast wielkanocnych bab i mazurków
pojawił się na stole lekki torcik,
z kremowym nadzieniem i owocową nutą ?
Ja mam właśnie taki wielkanocny zamiar
i zrobiłam jeden na próbę na typowo babski wieczór.
Teraz to już na pewno będzie nasz ulubiony.
Torcik jest puszysty, krem wyjątkowo delikatny,
a maliny przełamują lekką słodycz
i przypominają pierwszy powiew wiosny.
To wymarzone ciasto na słoneczne, świąteczne popołudnie przy kawie.

Lekki wiosenny torcik

Składniki na ciasto:

5 jajek
1 szkl drobnego cukru
1,5 szkl mąki pszennej
pół szklanki oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli olejku waniliowego

Dodatkowo:

200 g malin
1 kiwi
100 g płatków migdałowych
woda z łyżką soku z cytryny i cukru do nasączenia ciasta

Jajka miksuję z cukrem na najwyższych obrotach do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie wlewam olej, ponownie miksuję, a na koniec wsypuję przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaję kilka kropli olejku waniliowego. Ostudzone ciasto kroję na pół i smaruję przygotowanym wcześniej kremem oraz układam maliny.
Na wierzchu rozsmarowuję resztki kremu, posypuję płatkami migdałowymi i dekoruję owocami.

Składniki na krem:

250 g mascarpone
2 śmietanki 30 %
1 łyżka cukru pudru

Przez chwilę ubijam mikserem mascarpone, a następnie dodaję  ubitą śmietanę z cukrem pudrem. Oba składniki delikatnie mieszam.
Przełożone kremem ciasto odstawiam na 2 godz do lodówki.








2 komentarze :

Jestem ciekawa Twojej opinii.