Kiełbasy za często u nas w domu nie uświadczysz.
Na pewno nie dołączymy do chlubnych statystyk zjadaczy
tego polskiego specjału.
Jednak w okresie wielkanocnym i tuż po nim robimy wyjątek.
Otóż mianowicie mam małego wielbiciela białej kiełbasy.
Lubi ją w wersji najprostszej, prosto z parującej wody,
bez dodatków, bez pieczywa (!),
ot, prawdziwy miłośnik.
Tym razem jednak dodałam kiełbasie trochę ostrości
i podpiekłam ją w piecyku.
Polecam Wam gorąco taki zestaw na kolejne zachwianie pogody.
Pieczona biała kiełbasa w sosie z harissy
Składniki:
2 kawałki białej kiełbasy
1 łyżka harissy
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
oliwa z oliwek
szczypta soli
W miseczce mieszam harissę z koncentratem, 3 łyżkami oliwy, połową szklanki wody i szczyptą soli. Mieszam wszystkie produkty i sos wlewam do żaroodpornego naczynia. Do sosu wkładam ponacinaną kiełbasę. Piekę ją w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 min. W międzyczasie polewam kiełbasę sosem i dodaję odrobinę wody. Pod koniec pieczenia dodaję ewentualnie sadzone jajko.
Pieczoną kiełbasę podaję ze smażonymi ziemniakami z dodatkiem majeranku.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.