Kiedy pojawiają się pierwsze, niewinne promienie słońca,
zawsze mam ochotę na coś lekkiego.
Wreszcie po długiej, zimowej przerwie
w odstawkę idą sycące dania w odcieniach brązu,
a na stoły dumnie wkraczają półmiski pełne dobrodziejstw natury.
U mnie w domu na wielkanocnym stole na pewno zagości
kolorowa sałatka wiosenna.
Dla podkreślenia rodzaju święta dorzuciłam kilka jajek.
Ładnie się prezentują, a ponadto nadają sałatce ciekawy smak.
Nie przepadam za sałatkami ociekającymi majonezem,
zwłaszcza w wielkanocne święto,
kiedy cały świat przyrody przestawia się na zdrowszą i pogodniejszą część natury.
Ta dzisiejsza pod każdym względem odpowiada moim kulinarnym gustom.
Wielkanocny półmisek sałatkowy
Składniki:
2 garści roszponki
100 g piersi z kurczaka
pół słoiczka marynowanych pieczarek
pół czerwonej papryki
2 jajka na twardo
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz, mielona papryka, suszone oregano
Na patelni podsmażam kawałki kurczaka doprawionego solą, pieprzem i papryką, po wyjęciu mięsa smażę na tym samym oleju kawałki czerwonej papryki i marynowane pieczarki. Na półmisku układam roszponkę, a na sałacie kurczaka, paprykę, pieczarki i kawałki jajek na twardo. Całość polewam sosem vinegrette z oliwy, octu winnego i ząbku czosnku. Sałatkę posypuję na koniec oregano.
Zdecydowanie to wygląda już wiosennie.
OdpowiedzUsuńO, tak, nareszcie 😊
Usuń