środa, 16 marca 2016

Wielkanocny półmisek sałatkowy


Kiedy pojawiają się pierwsze, niewinne promienie słońca,
zawsze mam ochotę na coś lekkiego.
Wreszcie po długiej, zimowej przerwie
w odstawkę idą sycące dania w odcieniach brązu,
a na stoły dumnie wkraczają półmiski pełne dobrodziejstw natury.
U mnie w domu na wielkanocnym stole na pewno zagości
kolorowa sałatka wiosenna.
Dla podkreślenia rodzaju święta dorzuciłam kilka jajek.
Ładnie się prezentują, a ponadto nadają sałatce ciekawy smak.
Nie przepadam za sałatkami ociekającymi majonezem,
zwłaszcza w wielkanocne święto,
kiedy cały świat przyrody przestawia się na zdrowszą i pogodniejszą część natury.
Ta dzisiejsza pod każdym względem odpowiada moim kulinarnym gustom.

Wielkanocny półmisek sałatkowy

Składniki:

2 garści roszponki
100 g piersi z kurczaka
pół słoiczka marynowanych pieczarek
pół czerwonej papryki
2 jajka na twardo
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz, mielona papryka, suszone oregano

Na patelni podsmażam kawałki kurczaka doprawionego solą, pieprzem i papryką, po wyjęciu mięsa smażę na tym samym oleju kawałki czerwonej papryki i marynowane pieczarki. Na półmisku układam roszponkę, a na sałacie kurczaka, paprykę, pieczarki i kawałki jajek na twardo. Całość polewam sosem vinegrette z oliwy, octu winnego i ząbku czosnku. Sałatkę posypuję na koniec oregano.








2 komentarze :

Jestem ciekawa Twojej opinii.