środa, 27 lipca 2016

Kokosowe chia z brzoskwiniami



W czasie tunezyjskich śniadań
najbardziej brakuje mi koktajli z chia.
Podjadamy tu sobie lokalne wypieki,
od których ilości i różnorodności może rozboleć głowa.
Tunezyjscy cukiernicy są mistrzami w obróbce
ciasta francuskiego.
Przekładają je kremami, orzechami, migdałami,
a niekiedy tylko posypują cukrem.
Prawdziwy raj dla łasuchów,
którzy lubią na słodko zacząć wakacyjny dzień.
Do tych wspaniałości dodałabym lekki koktajl
z miejscowych owoców z dodatkiem nasion chia,
które w polskim domu stały się naszym uzależnieniem.
Tutaj na razie ich nie widziałam,
a wiem od bratowej, która jest mistrzynią kuchni,
że najlepiej zaopatrzyć się w zapasy w czasie wizyt
w europejskiej części świata.
Szkoda, że wcześniej tego nie wiedziałam,
bo bym z pewnością przywiozła ze sobą te ziarenka mocy.
Wyobrażacie sobie chia z miejscowymi brzoskwiniami ?

Kokosowe chia z brzoskwiniami

Składniki:

3 łyżki nasion chia
1/3 szkl mleka
1/3 szkl mleka kokosowego
4 dojrzałe brzoskwinie
łyżka wiórków kokosowych

Nasiona zalewam dwoma gatunkami mleka i pozostawiam na kilka godzin ( najlepiej na noc ).
Obrane z e skóry brzoskwinie blenduję na gładka masę. Na dnie szklanek układam mus brzoskwiniowy, następnie chia z mlekiem, następnie ponownie brzoskwinie. Wierzch posypuję wiórkami kokosowymi.






6 komentarzy :

  1. Na pewno bardzo apetyczny deserek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, tak, apetyczny i do tego zdrowy 😊

      Usuń
  2. Super :) dużo białka :) polecam fit przepisy Kcalmara! Na 100% Ci się spodobają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazwyczaj lubię własne improwizacje, ale brzmi zachęcająco, więc z chęcią zajrzę 😊

      Usuń

Jestem ciekawa Twojej opinii.