niedziela, 10 lipca 2016

Letnia frittata z dymką


Kuchnia letnia rządzi się swoimi prawami.
Jest lekka, prosta i wręcz doskonała w swojej prostocie.
Lubię od czasu do czasu przygotować szybki posiłek,
który spełnia wszelkie oczekiwania.
W takim przypadku robię frittatę,
która zmienia się zależnie od pory roku.
W sezonie pełnym warzyw, których wybór przyprawia o zawrót głowy,
wrzucam na patelnię te, które lubimy najbardziej.
Dzisiaj wybór padł na cebulę dymkę.
Uwielbiam jej smak, a szczypiorek pięknie się prezentuje.
Jest jeszcze jedna zaleta letniej frittaty:
na równi dobrze smakuje na ciepło prosto z patelni
i schłodzona na drugi dzień.
To idealna przekąska na wycieczkę za miasto,
a tych u Was zapewne latem nie brakuje.

Letnia frittata z dymką

Składniki:

4 jajka
4 ziemniaki
2 cebule dymki ze szczypiorkiem
1 pomidor
kilka zielonych oliwek
sól, pieprz
olej do smażenia

Ziemniaki obieram i kroję na niewielkie talarki. Podsmażam na patelni w niewielkiej ilości oleju. Na prawie gotowych ziemniakach układam kawałki pomidorów, oliwki i cebulę dymkę ze szczypiorkiem. Całość zalewam roztrzepanymi jajkami z dodatkiem soli. Przykrywam i pozostawiam aż do ścięcia jajek na niewielkim ogniu. Na koniec wierzch posypuję pieprzem z młynka.








2 komentarze :

Jestem ciekawa Twojej opinii.