Oj, niedobrze, na początku lata powiało chłodem.
Narzekaliśmy na upały, więc natura nas łaskawie wysłuchała.
Skoro mamy rześkie powietrze i słońce nie przeszkadza nam
w kuchennych podbojach,
to możemy zająć się poważnym gotowaniem.
W takiej sytuacji poleca się Tunezja
z sosem z kurczakiem i dodatkiem białej fasoli.
Pokochacie to danie, bo nie jest skomplikowane w przygotowaniu,
pachnie cudownie cuminem,
a delikatna ostrość dodaje wyjątkowego smaczku.
A kiedy znowu zrobi się gorąco,
spróbujcie ugotować ten sos i podać go z chrupiącą bagietką.
Poezja...
Markat loubia, czyli kurczak z fasolą w sosie pomidorowym
Składniki:
3-4 kawałki z kurczaka
3 łyżki koncentratu pomidorowego
pół puszki białej, drobnej fasoli
mała cebula
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
sól, pieprz, cumin, harissa
1 zielona, ostra papryka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
W garnku podsmażam kawałki kurczaka z koncentratem pomidorowym i olejem , po paru minutach dodaję przyprawy. Następnie dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili wlewam odrobinę wody i dodaję łyżeczkę harissy. Po 20-25 min gotowania dodaję pokrojoną w paski cebulę i opłukaną fasolę. Gotuję jeszcze przez 5-7 min, a na koniec wrzucam na chwilkę jedną zieloną, ostrą paprykę oraz posypuję posiekaną natką pietruszki.
Danie najlepiej smakuje ze świeżą, chrupiącą bagietką, ciabattą lub bułkami.
zapisuję sobie do zrobienia bo pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńGorąco zachęcam, bo to danie doskonałe o każdej porze roku. U mnie dzieci, nawet jak były małe, zajadały się fasolą podaną w ten sposób :)
UsuńUwielbiam takie ciepłe, sycące dania :) Będę musiała spróbować!
OdpowiedzUsuńJa też, a po tych tunezyjskich przynajmniej nie umiera moja wątroba, jak przy polskich daniach typu ziemniaki z mięsem ;)
UsuńBardzo apetyczne danie :)
OdpowiedzUsuńHMM... wygląda apetycznie :) Dopiero zaczynam swoją przygodę w kuchnią tunezyjską :)
OdpowiedzUsuńhm.. wygląda bardzo apetycznie :) Ja właśnie zaczynam swoją przygodę z kuchnią tunezyjską :)
OdpowiedzUsuń