środa, 20 lipca 2016

Najłatwiejszy sorbet z arbuza i limonki


Nie znam doskonalszego owocu letniego niż arbuz.
Dla mnie jest urzeczywistnieniem słońca, beztroski,
wakacyjnego luzu, plażowania i oczywiście Tunezji.
A probowaliście kiedyś pokrojonego w duże kawałki,
schłodzonego arbuza w czasie upalnego dnia na plaży ?
To nieporównywalne do niczego przeżycie kulinarne.
Jestem wielbicielką tego owocu
i w czasie pierwszych upalnych dni w Polsce
zrobiłam pyszny sorbet z tego owocu.
Jeśli dopadnie Was letnia temperatura,
która przyprawi o brak energii i osłabienie,
wyprobujcie ten łatwy przepis.
To wspaniałe orzeźwienie,
a jak pachnie latem...

Najłatwiejszy sorbet z arbuza i limonki

Składniki:

500-600 gr arbuza
1 limonka
2 łyzki cukru pudru

Arbuz kroję na małe kawałki, usuwam pestki i miksuję go na gładką masę. Dodaję 2 łyżkin cukru pudru, sok i skórkę z jednej limonki i połowę szklanki wody. Ponownie miksuję wszystkie składniki i przelewam do plastikowego pojemnika. Wstawiam na kilka godzin do zamrażalnika, a przez pierwsze 2-3 godz wyjmuję pojemnik i mieszam kilka razy łyżką twardniejącą masę.
Gotowy sorbet przekładam za pomocą łyżki do lodów do wysokich szklanek i podaję ze świeżą miętą.










2 komentarze :

Jestem ciekawa Twojej opinii.