poniedziałek, 11 lipca 2016

(Nie)zwyczajne ciasto drożdżowe z brzoskwiniami


Nie wyobrażam sobie lata i wakacji
bez ciasta drożdżowego.
To wypiek, który niezależnie od pory roku,
wywołuje we mnie tęsknotę za Mamą.
To zapach, którego w dzieciństwie powinna
doświadczyć każda dziewczynka.
Przez całe nastoletnie życie będzie ją prześladował ten smak,
a na dorosłym etapie wkraczania w małżeński świat
będzie próbowała odtworzyć wspomnienia
i całą siłę i trud życia włożyć w wyrabianie drożdżowego ciasta.
A ile wspomnień i niedokończonych wyznań przy tym obudzi..
To nie jest zwyczajne ciasto i każda z nas, kobiet z bagażem doświadczeń, o tym wie.
To przywoływanie wspomnień, przeżyć i ludzi,
których już nie ma...

(Nie)zwyczajne ciasto drożdżowe z brzoskwiniami

Składniki:

3 szkl mąki pszennej
4 żółtka
1/3 kostki masła
pół szkl cukru
1,5 szkl mleka
20 gr drożdży
szczypta soli
olejek waniliowy
2-3 brzoskwinie

W miseczce robię zaczyn drożdżowy: pokruszone drożdże zalewam ciepłym mlekiem, dodaję łyżkę mąki i trochę cukru. Dobrze mieszam, przykrywam i zostawiam na 15 min w ciepłym miejscu.
Mąkę przesiewam i wsypuję do dużej miski, dodaję szczyptę soli. Na środku robię wgłębienie, do którego wlewam wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Mieszam drewnianą łyżką, po czy stopniowo dodaję mleko, żółtka, cukier, kilka kropli olejku waniliowego i roztopione masło. Łączę wszystkie składniki i rękoma wyrabiam ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od miski. Ewentualnie dodaję odrobinę mleka, jeśli ciasto jest zbyt ścisłe lub mąki, jeśli konsystencja wydaje się za rzadka.
Ciasto przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam ok. godzinę w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto przekładam do natłuszczonej formy, na wierzchu układam kawałki brzoskwini i lekko posypuję kruszonką ( mąka, cukier, masło ).
Ciasto piekę w temperaturze 170 stopni przez ok. 40-45 min ( pod koniec sprawdzam patyczkiem ).










Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.