poniedziałek, 25 lipca 2016

Nadziewana cukinia idealna na letni obiad


Latem w moim domu nie może zabraknąć cukinii.
To bardzo wdzięczne warzywo,
które ma unikatowy smak.
Najczęściej jadamy je z oregano
lub z wyśmienitą tunezyjską przyprawą tabl.
Leciutko podsmażone na oliwie,
nawet na zimno smakują doskonale.
Lubie też wersję "poważniejszą", nadającą się na obiad
lub letnią kolację.
Z ryżem lub świeżym pieczywem
nadziewane cukinie
wspaniale wpasują się w Wasz wakacyjny zestaw kulinarny.

Cukinia nadziewana mięsem mielonym

Składniki:

po 1 cukinii na osobę
300gr mielonego mięsa z indyka
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 srednie pomidory
1 mała cebula
1 duży ząbek czosnku
sól, pieprz
1 łyzeczka harissy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Cukinie kroję wzdłuż na połówki, wydrązam w środku. Miąższ kroję w kostkę i pozostawiam. Mięso podsmażam na niewielkiej ilości oleju, dodają koncentrat pomidorowy, pokrojone w kostkę pomidory ( najlepiej pozbawione skórki ). Mieszam wszystko dokładnie i smażę na małym ogniu. Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i przygotowany wcześniej miąższ z cukinii.
Wlewam odrobinę wody i pozostawiam na ogniu przez ok.20 min.
Połówki cukinii napełniam przygotowanym wcześniej farszem mięsnym, polewam powstałym sosem i zapiekam w temperaturze 170-180 stopni przez ok. 15 min.





2 komentarze :

  1. UWIELBIAM takie przepisy, na pewno z niego skorzystam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Sama bardzo je lubię, więc tym bardziej polecam.

      Usuń

Jestem ciekawa Twojej opinii.