sobota, 31 marca 2018
Baaardzo czekoladowy mazurek
Gospodynią roku w te święta raczej nie zostanę.
W domu pobojowisko, zakupy zrobione na ostatnią chwilę,
gotowanie w lesie.
Chyba większą ochotę na szaleństwa w kuchni miałam w czasie zwyczajnego tygodnia.
Święta będą więc jakie będą,
bez mięsiwa z piecyka czy domowego pasztetu,
bez rolady z wypasionym nadzieniem,
ale będą za to mazurki
albo po prostu pyszne kruche ciasta
z bajecznym kremem.
To będą bardzo słodka Wielkanoc.
Czekoladowy mazurek
Składniki :
( od razu piekłam 2 kruche spody )
2 szkl mąki pszennej
1 szkl mąki krupczatki
1 szkl cukru pudru
3 żółtka
200 gr masła
2 łyżki gęstej śmietany
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 czekolady deserowe
masa kajmakowa
kilka toffifee
czekoladowe ziarenka kawy
płatki migdalowe
Przesiewam mąkę, wsypuję do miski, dodaję proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier, masło i żółtka. Szybko zagniatam ciasto siekając nożem, a po uformowaniu kuli zawinięte w folię odstawiam na pół godz do lodówki. Po wyjęciu piekę ciasto przez ok. 15 min w temperaturze 200 stopni.
Ostudzone ciasto smaruję masą kajmakową, odkładam na godzinę w chłodne miejsce, a następnie polewam roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.W jeszcze ciepłej warstwie układam toffifee oraz ziarenka kawy i płatki migdałowe
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.