niedziela, 11 marca 2018

Lekkie domowe burrito


Oto danie z gatunku fast foodów
które nie wzbudza grozy, nie ocieka
tłuszczem i nie powoduje wielkich
wyrzutów sumienia 
W jego przygotowanie można zaangażować całą rodzinę, która zajmie się układaniem na talerzach czy w miseczkach składników
do nadzienia.
Wy w tym czasie możecie na spokojnie zająć się mięsem i sosem.
Burrito jest tak wdzięcznym daniem, że potrafi przyciągnąć do stołu największych leniuchów, którzy czekają na gotową porcję.
Dajcie każdemu do ręki tortillę i pozwólcie pofantazjować. Może na mięsie pojawi się od razu ser albo w ruch pójdzie sos?
Niech każdy skomponuje swoje własne burrito.
Na pewno będziecie przepychać się łokciami, aby sięgnąć po ulubiony składnik,
Z pewnością ubrudzicie stół i zgubicie część nadzienia, ale dobrej zabawy nie zabierze Wam nikt.
A to jest bardzo obiecująca zapowiedź udanego, rodzinnego weekendu.

Domowe, lekkie burrito

Składniki:

placki typu tortilla (po 1 lub 2 na osobę 
500 gr mielonego mięsa z wołowiny
200-300 gr starego żółtego sera
kilka plasterków ogórka
duży pomidor
mała czerwona cebula
pół puszki kukurydzy
miseczka dowolnej sałaty
miseczka jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
ząbek czosnku do sosu
pół szkl przecieru pomidorowego
sól, pieprz, ostra mielona papryka
szczypta cukru
olej do smażenia

Mięso mielone podsmażam na niewielkiej ilości oleju. Dodaję sól  pieprz i ostrą paprykę. Po wymieszaniu smażę delikatnie przez ok. 15 min.
Z jogurtu, przeciśniętego przez prasę czosnku i majonezu robię sos czosnkowy  Doprawiam solą i lekko pieprzę
Do przecieru pomidorowego dodaję ostrą paprykę w proszku, szczyptę soli i cukru.
W ten sposób otrzymuję drugi sos 
Na placku kładę na środku usmażone wcześniej mięso, dodaję ser, ogórki, pomidory, kukurydzę, cebulę i sałatę. Polewam sosem czosnkowym i ostrym pomidorowym. Zwijam jak tradycyjną tortillę, wstawiam na chwilkę do mikrofalówki.





2 komentarze :

Jestem ciekawa Twojej opinii.