niedziela, 25 marca 2018

Bulgur z pulpecikami w warzywnym sosie


Kiedy patrzycie na dzisiejsze danie,
to pewnie myślicie, że pochodzi ze środka zimy.
Dokładnie tak, ale zimy w czasie...wiosny
Przez ostatnie dni przetoczyły się przez nasz region wszystkie pory roku.
Delikatne kwiaty z migdałowych drzew
zdmuchiwał wiatr,
a soczystą żółć forsycji przykrył śnieg.
Dlatego też na stole pojawił się rozgrzewający obiad.
Oczywiście nie zapomniałam, że zmierzamy w stronę wiosny i dodałam
kilka zdrowych składników w postaci warzyw.

Bulgur z pulpecikami w warzywnym sosie

Składniki :

300 g bulguru
300 g mięsa mielonego z wołowiny
puszka pokrojonych pomidorów
pół cebuli
po kawałku kolorowej papryki
pół szkl cieciorki z puszki
kilka listków jarmużu
sól, pieprz, ostra mielona papryka

Z mięsa mielonego z dodatkiem soli i pieprzu oraz łyżki bułki tartej robię niewielkie pulpety  Podsmażam je na niewielkiej ilości oleju w garnku  w którym będzie powstawał sos. Poruszam dość często garnkiem, aby pulpeciki zarumieniły się z każdej strony. Po 5 min zalewam je pokrojonymi pomidorami z puszki. Gotuję przez 10 min, ewentualnie dolewam trochę wody. Następnie dodaję pokrojoną paprykę, cieciorkę oraz pokrojoną w pióra cebulę. Po 5 min wrzucam liście jarmużu. Po 2-3 min sos jest gotowy.
Bulgur zalewam gorącą wodą, mieszam, czekam aż lekko napęcznieje. Następnie gotuję w tej samej wodzie z dodatkiem soli przez ok. 10-15 min, w zależności od rodzaju bulguru.
Na talerz wykladam porcję bulguru i polewam sosem z warzywami i pulpecikami. 



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.