sobota, 31 marca 2018

Mazurek z kremowym mascarpone


Zajączki, jajeczka, ozdóbki,
czy wypada, kiedy dzieci wyrosły
z dekorowania mazurków ?
Ja sobie tej przyjemności na pewno nie dam zabrać i ciasto udekoruję tak, jak chcę.
A tak na serio to ciasto z delikatnym, kruchym spodem i cudownym kremem
smakuje obłędnie.
Niby dzieci takie duże, a miskę po kremie
kto wylizywał ?

Mazurek z kremem z mascarpone i kajmakiem

Składniki :
na 2 ciasta  połowę możecie zamrozić

2 szkl mąki pszennej
1 szkl krupczatki
1 szkl cukru pudru
200 g masła
3 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
200 gr mascarpone
2 łyżki masy kajmakowej
cukrowe ozdoby
orzechowa posypka

Sypkie składniki mieszam w misce, dodaję żółtka, śmietanę i kawałki masła. Siekam wszystko nożem, po czym szybko zagniatam ciasto i jako owiniętą w folię kulę chowam na godzinę do lodówki.
Piekę w temperaturze 200 stopni przez 15 min. Ostudzone ciasto smaruję mieszanką mascarpone i masy kajmakowej ( dobrze utrzeć), dekorację cukrowymi figurkami i obsypuję posiekanymi orzechami.





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.