czwartek, 1 marca 2018

Indyk z ziemniakami w mundurkach i jogurtem na ostro


No, dobra, skoro wiosnę mamy jaką mamy,
to bierzemy się za porządny obiad.
Żadne tam sałatki, ale ciepły, aromatyczny posiłek, aby się rozgrzać i nabrać mocy
na ostatnie podrygi zimy.
Na pewno lubicie ziemniaki, a czuję, że
te w mundurkach/koszulkach tym bardziej.
Podpatrzyłam u tureckich koleżanek
jak ciekawie łączą je z mięsem i jogurtem,
trochę poprzerabiałam, no i jest
obiad doskonały.
Nie próbujcie zaprzeczać 😊

Ziemniaki w mundurkach z indykiem i jogurtem tureckim

Składniki:

400 g indyka ( najlepiej filet )
po 2 duże ziemniaki na osobę
jogurt turecki lub inny gęsty, naturalny
sól, pieprz, mielona słodka papryka
ostra turecka papryka w płatkach ( do posypania, nie do mięsa )

Ziemniaki myję, jeśli są duże, to kroję je na połowę. Gotuję, po czym jeszcze ciepłe obieram.
W międzyczasie kroję na kawałki filet z indyka, przyprawiam solą, pieprzem, słodką papryką i odrobiną ostrej. Smażę na niewielkiej ilości oleju.
Na talerzu układam pokrojone w grube talarki ziemniaki, na nich naokoło kawałki podsmażonego mięsa, a na wierzchu na środku kładę 2-3 łyżki gęstego jogurtu. Całość posypuję obficie płatkami ostrej papryki. Dodatkowo naokoło układam liście dowolnej sałaty polanej vinegretem




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.