sobota, 12 maja 2018

Bajeczny omlet z pomidorami, porem i jogurtem greckim


W taką sobotę jak dziś,
piękną, pogodną, słoneczną,
pełną dobrych myśli,
serwuję sobie i najbliższym
prawdziwie wiosenne śniadanie.
W weekendy omlety smakują wybornie.
Jest chwila na dobranie odpowiednich kompozycji, ulubionych składników
i upajanie się eksplozją kolorów.
Dzisiaj podaję na późne śniadanie
omlet z pomidorami, porem, rzodkiewką
i odrobiną jogurtu greckiego.

Omlet z pomidorami  porem i jogurtem greckim

3 jajka
1 duży pomidor
3 rzodkiewki
kawałek pora
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
kilka listków bazylii, świeża natka pietruszki
sól, pieprz z młynka, ostra papryka w płatkach
masło

Z 3 jajek smażę omlet na maśle. Po przełożeniu na duży talerz składam go na pół, po czym zapełniam nadzieniem, w skład którego wchodzą: pokrojone na ćwiartki pomidory, pokrojone w plasterki rzodkiewki i pierścienie z pora  Dodaję kilka łyżek jogurtu, całość posypuję pieprzem, ostrą papryką, dodaję natkę pietruszki i kilka listków bazylii.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.