sobota, 12 maja 2018

Delikatny krem ze szparagów


Nie mogę się rozstać ze szparagami.
Pewnie moja rodzina przez to cierpi,
bo szparagi leżą wszędzie.
W lodówce chłodzą się na sałatkę,
a w garnku gotują się te na zupę.
Przez kuchnię niesie się zapach
malowniczego maja i upalnej wiosny.
Nikt nie pyta, co na obiad,
no bo przecież wiadomo.
Matka ma fisia na punkcie szparagów,
więc sprawa jest jasna.
Dzisiaj jemy zupę w formie delikatnego kremu.
Niewiele składników, minimum pracy,
a taki efekt.
Koniecznie zróbcie na niedzielny obiad.

Kremowa zupa ze szparagów

Składniki :

200-250 gr szparagów
3 duże ziemniaki lub 5 małych
pół cebuli
1 duży ząbek czosnku
1 mała śmietana
sól  pieprz
natka pietruszki
parmezan

Odcinam końcówki szparagów, pozostałe części delikatnie odbieram. Kroję na 3-4 kawałki. Gotuję w lekko osolonej wodzie. Po 5 min dodaję pokrojoną cebulę, cały czosnek i obrane, pokrojone na kawałki ziemniaki.
Gotuję przez ok. 20 min, doprawiam gęstą śmietaną i lekko miksuję.
Wierzch dekoruję czubkami ugotowanych szparagów, kawałkami parmezanu i świeżą natką pietruszki.







1 komentarz :

Jestem ciekawa Twojej opinii.