poniedziałek, 21 maja 2018

Knedle w mięsnym sosie z marchewką i porem


Z chęcią proponuję Wam prawdziwy, domowy obiad  prawie jak u mamy.
Ziemniaczane knedle, sos z zawartością mięsa i warzyw - brzmi dobrze i tak też
smakuje, nawet o tej porze roku.
Przypomina kaloryczny posiłek zjadany
w rodzinnym domu na niedzielny obiad.
Też macie takie skojarzenia
na widok knedli ?
Dzisiejsze powstały z gotowej masy ziemniaczanej,
dodałam jedynie trochę starych, przeciśniętych przez ściereczkę ziemniaków, aby powstała fajna struktura 
Możecie kupić gotowe knedle  jeśli zależy Wam na czasie.
To standard w niemieckich domach,
gdzie kupne produkty dorównują smakiem
wykonanym samodzielnie.
Wielka oszczędność czasu i energii.
Chyba przejmę stąd niektóre wzorce.

Knedle z mieloną wołowiną, marchewką I porem

1 opakowanie gotowych knedli
400 gr mięsa mielonego z wołowiny
puszka pokrojonych pomidorów
2 małe marchewki
duży kawałek pora
1 duży ząbek czosnku
kilka czarnych oliwek
sól, pieprz, po łyżeczce słodkiej, mielonej i ostrej papryki
świeża natka pietruszki
olej

Mięso podsmażam na patelni na niewielkiej ilości oleju. Po 5 min dodaję pokrojone pomidory (wraz z sosem z puszki), przyprawy  posiekany czosnek oraz pokrojoną w kostkę marchewkę i w pierścienie pora. Po 2 min dodaję szklankę wody, dobrze mieszam i w trakcie ewentualnie uzupełniam wodę  aby powstał sos. Mięso z warzywami gotuję przez ok. pół godz.
Po wyjęciu knedli z wrzątku lub z gotowania a parze, układam kilka na talerzu, po czym polewamy je mięsnym sosem z warzywami. Na wierzchu układam oliwki, zielone pierścienie z pora i kawałki natki pietruszki.





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.