piątek, 11 maja 2018

Ziemniaki z wołowiną na ostro i cukinią



Dzisiaj będzie obiad z gatunku
"typowo domowy"
Co prawda mamy kolejne święto i długi weekend,
ale pogoda spłatała figla i powiało chłodem.
W ten oto sposób zimni ogrodnicy,
jak mawiała moja mama, dali o sobie znać..
Taka aura nie sprzyja majówkowym wypadom za miasto.
Nikt nie ma też ochoty na grillowanie
z deszczem czy  jak w sąsiednim landzie,
z gradem.
Dzisiaj zamarzył nam się prawdziwie domowy obiadek, koniecznie z ubitymi ziemniakami i ostro doprawionym mięsem.
Żadne tam lekkie sałatki czy dietetyczne zestawy.
W taki dzień jak dziś chce się JEŚĆ.

Ubite ziemniaki z ostrą wołowiną

Składniki :

po 2-3 średnie ziemniaki na osobę
500 gr mielonego mięsa z wołowiny
1 cukinia
1 mała cebula
szkl gęstego jogurtu lub naturalnego serka
sól, pieprz, ostra papryka w płatkach, słodka mielona papryka
suszona natka pietruszki
olej

Na niewielkiej ilości oleju podsmaż am mięso, dodaję posiekaną cebulę i przyprawy. Uważajcie na ostrą paprykę. Wrzućcie łyżeczkę, a dopiero w trakcie gotowania ewentualnie więcej lub nie.
W czasie powolnego smażenia dolewam od czasu do czasu odrobinę wody, aby mięso się nie przypalało. Po ok. 20-25 min mięso jest gotowe.
W wodzie gotuję przez chwilę grube plastry cukinii, a po wyjęciu posypuję ją tunezyjską przyprawą tabl, ale równie dobrze możecie ulubionymi ziołami.
Na talerz wykładam porcję ubitych ziemniaków, posypanych mieloną, słodką papryką i suszoną natką pietruszki, następnie porcję mięsa z patelni  plasterki ugotowane cukinii i pośrodku gęsty jogurt naturalny lub serek.














Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.