piątek, 4 maja 2018

Wyborne spaghetti ze szparagami i boczkiem


No to dzisiaj dla odmiany
mamy .. szparagi
Pewnie trzeci raz w tym tygodniu.
Skoro nastoletni syn sam prosi,
abyś znowu kupiła szparagi,
to coś jest na rzeczy
A może cuda zadziałał boczek,
dołączony do obecnego zestawu?
Lepiej nie pytać  bo skoro dziecko jest chętne na porządną porcję zieleniny,
to chyba jest ok?
Zaopatrzcie się ponownie w pęczek
zielonych szparagów,
a wyczarujecie niebanalne danie.

Spaghetti ze szparagami i boczkiem

Składniki :

300-400 gr spaghetti
5-6 szparagów
kilka plasterków boczku
płatki z parmezanu
2 cebule dymki
sól, pieprz
oliwa

Szparagi kroję na mniejsze części (po odcięcie ogonków ). Gotuję przez ok. 3-4 min do stanu al dente. Podsmażam pokrojone w podłużne paski plasterki boczku oraz połówki cebuli.
Ugotowane spagetti, parujące, prosto z wody, wykładam na talerz. Na wierzchu układam kawałki szparagów, boczek, cebulę i posypuję parmezanem i pieprzem z młynka. Całość skrapiam oliwą.






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.