piątek, 25 maja 2018

Pieczone ziemniaki z sałatką z cukinii i szparagów


Bez cienia wątpliwości podrzucam Wam
w maju propozycję na letni obiad.
Wszystko toczy się innym rytmem
niż  dotychczas, zacierają się różnice
między porami roku.
Już nie wiemy, czy to już lato czy jeszcze wiosna.
Przeszkadza Wam to, bo mnie wcale,
a wręcz zachęca do działania.
Latem żyje się intensywniej,
oddycha pełną piersią (pomimo upałów ),
no i je się zdrowiej.
U mnie dziś na pewno tak

Pieczone ziemniaki z sałatką ze szparagów i cukinii

Składniki :

5 podłużnych ziemniaków
5 zielonych szparagów
2 cukinie
5 pomidorów koktajlowych
jogurt grecki
sól, pieprz
mielony czosnek, suszona natka pietruszki
oliwa

Obrane ziemniaki kroję na podłużne kawałki i gotuję. Powinny być miękkie  ale się nie rozlatywać. Przekładam je do żaroodpornego naczynia  lekko posmarowanego oliwą. Posypuję kolorowym pieprzem i skrapiam oliwą  oraz dodaję kilka igiełek świeżego rozmarynu. Wstawiam do piecyka na 10 min przy temperaturze 180 stopni.
W garnku gotuję pokrojone na kawałki szparagi  Lubię  gdy są lekko chrupiące.. Wyjmuję je na talerz. Do tej samej wody wrzucam pokrojoną w grube plastry cukinię. Gotuję przez chwilę
Ostudzone warzywa mieszam z listkami sałaty i pomidorami. Polewam oliwą z odrobiną soku z cytryny  solę i pieprzę.








Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.