środa, 16 maja 2018

Bananowo - orzechowa poezja smaku

Skoro maj daje nam posmakować lata
wraz z piorunami, upałami i ulewami,
to ja też szukam pomysłów na tę porę roku.
Wystarczy kilka kroków w kuchni
i mam doskonały pomysł.
Mam jedynie nadzieję, że kaszka manna
nie kojarzy Wam się z jakąś paćką z grudkami, bo to kaszka będzie podstawą deseru.

Bananowo-orzechowy deser z kaszki manny

Składniki :

6 łyżek kaszki manny
pół litra mleka
kilka łyżeczek masła orzechowego
2 banany
kilka malin
cukier brązowy
orzechowa posypka

Kaszkę gotuję na mleku z łyżeczką brązowego cukru  Jeśli jest stanowczo za gęsta, dolewam trochę mleka. Jeszcze ciepłą przekładam do szklanki. Wystarczy 2 cm wysokości  Na lekko przestudzoną warstwę kładę masło orzechowe  następnie plastry banana oraz kilka malin. Ponownie daję wyższą warstwę kaszki manny, a na wierzchu układam plasterki bananów, odrobinę masła orzechowego i chrupiącą, orzechową posypkę.
Pozostawiam na godzinę w chłodnym miejscu.





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.