Skoro maj daje nam posmakować lata
wraz z piorunami, upałami i ulewami,
to ja też szukam pomysłów na tę porę roku.
Wystarczy kilka kroków w kuchni
i mam doskonały pomysł.
Mam jedynie nadzieję, że kaszka manna
nie kojarzy Wam się z jakąś paćką z grudkami, bo to kaszka będzie podstawą deseru.
Bananowo-orzechowy deser z kaszki manny
Składniki :
6 łyżek kaszki manny
pół litra mleka
kilka łyżeczek masła orzechowego
2 banany
kilka malin
cukier brązowy
orzechowa posypka
Kaszkę gotuję na mleku z łyżeczką brązowego cukru Jeśli jest stanowczo za gęsta, dolewam trochę mleka. Jeszcze ciepłą przekładam do szklanki. Wystarczy 2 cm wysokości Na lekko przestudzoną warstwę kładę masło orzechowe następnie plastry banana oraz kilka malin. Ponownie daję wyższą warstwę kaszki manny, a na wierzchu układam plasterki bananów, odrobinę masła orzechowego i chrupiącą, orzechową posypkę.
Pozostawiam na godzinę w chłodnym miejscu.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.