środa, 9 maja 2018

Wiosenny deser z chia i owocami


Powoli przemija moda na chia.
Pojawiają się kolejne odkrycia kulinarne,
które z chęcią śledzę i godne uwagi
wprowadzam do swojego menu.
Nadal jednak mam zamiar sięgać
po nasiona chia, które są wyjątkowo wdzięczne do zastosowania,
że o zdrowotnych walorach nie wspomnę.
Pudding chia z sezonowymi owocami
jest stałym elementem naszego śniadania.
Zawsze toczy się zawzięta dyskusja:
z mleczkiem kokosowym, sojowym
czy migdałowym.
Trudna decyzja, bo wszystkie połączenia są doskonałe.
Dzisiaj wybór padł na stoję.

Pudding chia z owocami

4 łyżki nasion chia
1,5 szkół mleka sojowego
kilka truskawek
1 mango
1 kiwi
2 łyżki płatków migdalowych

Nasiona chia zalewam mlekiem sojowym, pozostawiam na co najmniej godzinę, mieszam od czasu do czasu. Kiedy odpowiednio napęcznieją, dodaję ewentualnie trochę wody
Do miseczki przekładam gotowe chia,
następnie zmiksowane mango, zmiksowane truskawki, ponownie 2 łyżki chia z mlekiem sojowym, plasterki kiwi i płatki migdałowe.







2 komentarze :

  1. Ja baaardzo lubię desery z nasionami chia, mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też często przemycam chia pod różnymi postaciami 😁

      Usuń

Jestem ciekawa Twojej opinii.