niedziela, 6 maja 2018

Lekka sałatka ze szparagami


Ta lekka, orzeźwiająca sałatka
nie wymaga rekomendacji.
Znajdują się w niej ulubione warzywa, które niby są dodatkiem do szparagów,
a tak naprawdę same tworzą odpowiednie
danie na ciepłe dni.
To idealna sałatka na coraz upalniejszą wiosnę,
a w okresie letnim, wraz z warzywami rozgrzanymi słońcem,
będzie jeszcze pyszniejsza.
W połączeniu z chrupiącą bagietką
przywołuję wspomnienia
ze śródziemnomorskich wakacji.

Lekka sałatka ze szparagami

Składniki :

kilka zielonych szparagów
2-3 jajka na twardo
3-4 pomidorki koktajlowe
4 rzodkiewki
kilka czarnych oliwek
pół czerwonej cebuli
natka pietruszki
kawałek sera typu feta
sól, pieprz, zioła prowansalskie
oliwa

Ugotowane szparagi układam na talerzu. W ich dolnej części umieszczam kawałki jajek na twardo, pokrojone pomidory, rzodkiewki, cebulę i oliwki. Wszystko posypuję poruszonymi kawałkami sera i natką pietruszki. Doprawiam solą,, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Polewam oliwą z oliwek.
Do sałatki znakomicie pasuje świeża, chrupiąca bagietka.







Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.