sobota, 16 stycznia 2021

Ekspresowy i zdrowy falafel z piecyka

Kiedy mamy ochotę na orientalne smaki, to zazwyczaj robię falafel. Uważam, że jest to najprostsze danie czy przekąska z nutą  smakową, która mi przypomina o dalekich podróżach.

Falafel mogę przygotować w każdej chwili. Zawsze staram się mieć ciecierzycę, naturalną bądź podgotowaną w puszce. Oczywiście ta pierwsza jest zdrowsza i lepsza w smaku, ale nieraz brak czasu jest najważniejszym czynnikiem. 

Lubię falafel w formie dania, gdzie stanowi główny element,  jako dodatek do sałatki, ale i zapakowany w arabski chlebek. Taki właśnie przedstawiam Wam dzisiaj. Jest to nasza ulubiona wersja z dużą ilością  sałaty i sosem czosnkowym.

W okresie wiosenno - letnim  tak podawany falafel może stanowić lekki obiad. Teraz prawdopodobnie będzie raczej formą kolacji lub pożywną przekąską między posiłkami.

Najłatwiejszy falafel

Składniki:

200 gr ugotowanej cieciorki z puszki

1 duży ząbek czosnku

mała cebula

łyżka bułki tartej

świeża natka pietruszki

sól do smaku, płaska łyżeczka cuminu

pół łyżeczki tunezyjskiej mieszanki tebl ( to moja wersja, ale nie musicie dodawać )

Sos jogurtowy:

1 średni jogurt grecki

szczypta soli i pieprzu z młynka

posiekany koperek ( opcjonalnie )

Dodatki:

dowolna sałata, ogórki, pomidory, czerwona cebula, świeża natka pietruszki

Najpierw opłukaną cieciorkę podsmażam w niewielkiej ilości oleju. Wielokrotnie mieszam, bo lubi przywierać do dna. Zalewam wodą, dodaję przyprawy i pokrojony czosnek. Gotuję przez ok. pół godziny na średnim poziomie kuchenki. Po lekkim wystudzeniu wszystkie składniki miksuję. Dopiero na koniec wrzucam posiekaną natkę pietruszki. Z masy tworzę kulki, ale robię to bardzo delikatnie i przed kolejną porcją maczam palce w zimnej wodzie. Jeśli uznacie, że masa jest zbyt rzadka, zawsze możecie dodać trochę bułki tartej.

Gotowe kulki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Falafel piekę w temperaturze 180 stopni przez ok. 15-20 min. Pamiętajcie, że jest już praktycznie ugotowany. Zależy nam jedynie na podpieczeniu.

Rozkładam arabski chleb ( tortilla, pita, co tam macie pod ręką ), układam liście sałaty, pokrojone pomidory, ogórki, pióra czerwonej cebuli, posiekaną natkę pietruszki, falafel ( 3-4 sztuki, jak nie jest zbyt duży ). Polewam sosem czosnkowym i zwijam w rulon.






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.