Kiedy mamy ochotę na orientalne smaki, to zazwyczaj robię falafel. Uważam, że jest to najprostsze danie czy przekąska z nutą smakową, która mi przypomina o dalekich podróżach.
Falafel mogę przygotować w każdej chwili. Zawsze staram się mieć ciecierzycę, naturalną bądź podgotowaną w puszce. Oczywiście ta pierwsza jest zdrowsza i lepsza w smaku, ale nieraz brak czasu jest najważniejszym czynnikiem.
Lubię falafel w formie dania, gdzie stanowi główny element, jako dodatek do sałatki, ale i zapakowany w arabski chlebek. Taki właśnie przedstawiam Wam dzisiaj. Jest to nasza ulubiona wersja z dużą ilością sałaty i sosem czosnkowym.
W okresie wiosenno - letnim tak podawany falafel może stanowić lekki obiad. Teraz prawdopodobnie będzie raczej formą kolacji lub pożywną przekąską między posiłkami.
Najłatwiejszy falafel
Składniki:
200 gr ugotowanej cieciorki z puszki
1 duży ząbek czosnku
mała cebula
łyżka bułki tartej
świeża natka pietruszki
sól do smaku, płaska łyżeczka cuminu
pół łyżeczki tunezyjskiej mieszanki tebl ( to moja wersja, ale nie musicie dodawać )
Sos jogurtowy:
1 średni jogurt grecki
szczypta soli i pieprzu z młynka
posiekany koperek ( opcjonalnie )
Dodatki:
dowolna sałata, ogórki, pomidory, czerwona cebula, świeża natka pietruszki
Najpierw opłukaną cieciorkę podsmażam w niewielkiej ilości oleju. Wielokrotnie mieszam, bo lubi przywierać do dna. Zalewam wodą, dodaję przyprawy i pokrojony czosnek. Gotuję przez ok. pół godziny na średnim poziomie kuchenki. Po lekkim wystudzeniu wszystkie składniki miksuję. Dopiero na koniec wrzucam posiekaną natkę pietruszki. Z masy tworzę kulki, ale robię to bardzo delikatnie i przed kolejną porcją maczam palce w zimnej wodzie. Jeśli uznacie, że masa jest zbyt rzadka, zawsze możecie dodać trochę bułki tartej.
Gotowe kulki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Falafel piekę w temperaturze 180 stopni przez ok. 15-20 min. Pamiętajcie, że jest już praktycznie ugotowany. Zależy nam jedynie na podpieczeniu.
Rozkładam arabski chleb ( tortilla, pita, co tam macie pod ręką ), układam liście sałaty, pokrojone pomidory, ogórki, pióra czerwonej cebuli, posiekaną natkę pietruszki, falafel ( 3-4 sztuki, jak nie jest zbyt duży ). Polewam sosem czosnkowym i zwijam w rulon.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.