Jajka na twardo uważam za bardzo wdzięczny element w kuchni. Bywają chwile, że moje zapasy miernie wyglądają albo nie mam akurat weny twórczej, wówczas powyższy produkt mnie zawsze ratuje. Jajka są niezastąpione i niezawodne. Nie trzeba naprawdę wielkich wysiłków, aby stworzyć z nich wspaniale, lekkie danie. Nie wymagają wyszukanych dodatków, jak w dzisiejszej sałatce. Wystarczy kilka składników, których używamy na co dzień. Dzisiaj wykorzystałam szynkę, kukurydzę i pomifory. Jest to propozycja na szybki i zdrowy posiłek w ciągu tygodnia, a jeśli dodacie kawałki wędzonego łososia lub koktajlowe krewetki, wówczas sranie się ekskluzywnym daniem na weekend.
Sałatka z jajkiem na twardo i kukurydzą
Składniki:
4 jajka ugotowane na twardo
4-5 plasterków dowolnej szynki
2 pomidory
3 ogórki konserwowe
2 łyżki konserwowej kukurydzy
pół średniej cebuli
2 łyżki oliwy, 1 łyżka octu winnego
sól, pieprz do smaku, pół łyżeczki ziół prowansalskich
świeża natka pietruszki
Ugotowane na twardo i ostudzone jajka kroję na duże kawałki, następnie pomidory i ogórki konserwowe. Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i kukurydzę. Całość doprawiam i polewam oliwą z octem winnym. Posypuję drobno posiekaną świeżą natką pietruszki. Gotową sałatkę odstawiam na godzinę w chłodne miejsce.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.