Oto i doskonała sałatka na tę porę roku: sycąca, ale jednocześnie wnosząca wiosenną lekkość. Przygotowałam ją ostatnio na obiad, kiedy mieliśmy ochotę na coś lekkiego bez wielkiego gotowania. No i poza tym ilość zapasów nie była imponująca, więc musiałam wymyślić coś z dostępnymi produktami: makaronem i tuńczykiem. Niekiedy uboższa zawartość szafek kuchennych sprawia, że wpadamy na najlepsze pomysły. Tak też było i tym razem. Tę sałatkę z pewnością wykorzystam w czaie letniego grillowania. Będzie idealnie pasować do kawałka mięsa prosto z rusztu.
Sałatka z makaronem w sosie jogurtowym
250-300 gr makaronu typu penne
pół puszki tuńczyka
3 ogórki konserwowe
1 średni ogórek zielony
kilka pomidorków koktajlowych
kilka oliwek
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 plaskie łyżki majonezu
1 mała cebula
świeży szczypiorek i koperek
sól, pieprz do smaku
starty parmezan do posypania
Gotuję penne al dente i pozostawiam do ostygnięcia.
Przygotowuję sos z jogurtu, majonezu, drobno posiekanej cebuli, z odrobiną soli i pieprzu ( ilość według uznania ). Wystudzony makaron przekładam do miski, polewam sosem, dodaję pokrojone w drobną kostkę ogórki ( 2 rodzaje), pomidorki, oliwki i kawałki tuńczyka, który w trakcie mieszania ladnie połączy się z makaronem. Posypuję świeżym szczypiorkiem, koperkiem i drobno startym parmezanem. Pozostawiam w chłodnym miejscu na godzinę.
Sałatkę podaję na obiad lub kolację, a latem z grillowanym mięsem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.