środa, 20 stycznia 2021

Tunezyjski couscous z baraniną i warzywami

 

Do przygotowania tego dania chyba nie muszę nikogo namawiać. To jest nie tylko narodowe dziedzictwo Tunezji, ale i najepsza mieszanka kuchni śródziemnomorskiej. . W ceramicznej misie znajdziecie couscous z baraniną, ziemniakami, marchewką, papryką, białą rzepą i dynią. Są to warzywai, które w trakcie gotowania pięknie się rozwijają, tworząc gamę zapachów, smaków i kolorów typowych dla Maghrebu. Kto miał możliwość spróbowania couscousu w Tunezji, ten zrozumie, co mam na myśli. Mój dzisiejszy zawiera dużą ilość warzyw i jest to celowy zabieg. Uwielbiamy smak warzyw gotujących się w sosie. Równie dobrze możecie wykorzystać jedynie ziemniaki i marchewkę i to będzie równie dobry couscous. Zaopatrzcie się w naturalny jogurt lub kefir czy ayran, bo doskonale pasują do tego dania.

Couscous z baraniną i warzywami

250 gr baraniny 

300 gr couscousu

3 łyżki koncentratu pomidorowego

3 liście laurowe

2 duże ząbki czosnku

1 mała cebula

3 średnie marchewki

połowa białej rzepy

3 średnie ziemniaki

kawałek dyni

papryka, dodatkowo podłużna, średnio ostra papryka

1 płaska łyżeczka harissy

sól, pieprz do smaku, płaska łyżeczka słodkiej, mielonej papryki, płaska łyżeczka tebel ( tunezyjskiej mieszanki )

oliwki

olej do smażenia

W specjalnym garnku do gotowania couscousu podsmażam mięso z  koncentratem pomidorowym, dodaję przyprawy. Smażę przez następne 3-4 min, dokładnie mieszam przez cały czas, po czym dodaję posiekany czosnek i harissę. Po kolejnych 2 minutach wrzucam liście laurowe i zalewam mięso wodą. Gotuję sos przez następne 45-50 minut. Po tym czasie dodaję pokrojoną w grube słupki marchewkę. Przez następne 20 min pozostawiam sos na płycie do dalszego gotowania. 

W międzyczasie przesypuję couscous do dużej miski, dodaję odrobinę oleju i szklankę zimniej wody. Bardzo dobrze wszystko mieszam i odstawiam na 10 min.

Do garnka z gotującym się sosem dodaję teraz rzepę i ziemniaki, wlewam ok. 3 szklanki wody, a do górnej części garnka, specjalnej do gotowania na parze ) przekładam couscous. Gotuję przez ok. 15-20 min, a 5 min przed końcem wrzucam do sosu paprykę i pokrojoną w pióra cebulę.

Gotowy couscous przekladam do miski,  lekko solę, dodaję pół łyżeczki curcumy i łyżkę masła. Mieszam wszystko dokładnie i wlewam sos ( bez mięsa i warzyw ). Musicie sami sprawdzić, czy jest potrzebny cały czy tylko część. Couscous nie może pływać w sosie. Najlepiej więc sprawdzić po  dłuższej chwili, kiedy ziarenka wchłoną odpowiednią ilość sosu. Na wierzchu ukladam mięso i warzywa.i oliwki. Do couscousu podaję ayran , kefir lub kapkę gęstego jogurtu naturalnego.






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.