Do przygotowania tego dania chyba nie muszę nikogo namawiać. To jest nie tylko narodowe dziedzictwo Tunezji, ale i najepsza mieszanka kuchni śródziemnomorskiej. . W ceramicznej misie znajdziecie couscous z baraniną, ziemniakami, marchewką, papryką, białą rzepą i dynią. Są to warzywai, które w trakcie gotowania pięknie się rozwijają, tworząc gamę zapachów, smaków i kolorów typowych dla Maghrebu. Kto miał możliwość spróbowania couscousu w Tunezji, ten zrozumie, co mam na myśli. Mój dzisiejszy zawiera dużą ilość warzyw i jest to celowy zabieg. Uwielbiamy smak warzyw gotujących się w sosie. Równie dobrze możecie wykorzystać jedynie ziemniaki i marchewkę i to będzie równie dobry couscous. Zaopatrzcie się w naturalny jogurt lub kefir czy ayran, bo doskonale pasują do tego dania.
Couscous z baraniną i warzywami
250 gr baraniny
300 gr couscousu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 liście laurowe
2 duże ząbki czosnku
1 mała cebula
3 średnie marchewki
połowa białej rzepy
3 średnie ziemniaki
kawałek dyni
papryka, dodatkowo podłużna, średnio ostra papryka
1 płaska łyżeczka harissy
sól, pieprz do smaku, płaska łyżeczka słodkiej, mielonej papryki, płaska łyżeczka tebel ( tunezyjskiej mieszanki )
oliwki
olej do smażenia
W specjalnym garnku do gotowania couscousu podsmażam mięso z koncentratem pomidorowym, dodaję przyprawy. Smażę przez następne 3-4 min, dokładnie mieszam przez cały czas, po czym dodaję posiekany czosnek i harissę. Po kolejnych 2 minutach wrzucam liście laurowe i zalewam mięso wodą. Gotuję sos przez następne 45-50 minut. Po tym czasie dodaję pokrojoną w grube słupki marchewkę. Przez następne 20 min pozostawiam sos na płycie do dalszego gotowania.
W międzyczasie przesypuję couscous do dużej miski, dodaję odrobinę oleju i szklankę zimniej wody. Bardzo dobrze wszystko mieszam i odstawiam na 10 min.
Do garnka z gotującym się sosem dodaję teraz rzepę i ziemniaki, wlewam ok. 3 szklanki wody, a do górnej części garnka, specjalnej do gotowania na parze ) przekładam couscous. Gotuję przez ok. 15-20 min, a 5 min przed końcem wrzucam do sosu paprykę i pokrojoną w pióra cebulę.
Gotowy couscous przekladam do miski, lekko solę, dodaję pół łyżeczki curcumy i łyżkę masła. Mieszam wszystko dokładnie i wlewam sos ( bez mięsa i warzyw ). Musicie sami sprawdzić, czy jest potrzebny cały czy tylko część. Couscous nie może pływać w sosie. Najlepiej więc sprawdzić po dłuższej chwili, kiedy ziarenka wchłoną odpowiednią ilość sosu. Na wierzchu ukladam mięso i warzywa.i oliwki. Do couscousu podaję ayran , kefir lub kapkę gęstego jogurtu naturalnego.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.