Nie może istnieć niemiecki Adwent bez ciasteczek z jajecznym likierem. Lubicie czy nie, ale muszą się znaleźć w przedświątecznej, domowej piekarni. Najlepsze są kruche w formie dużych talarków z nadzieniem budyniówo- likierowym. Oczywiście możecie ten sam przepis wykorzystać do upieczenia ciasteczek bez alkoholu. Nadziane masą budyniową smakują też wyśmienicie.
Ciasteczka z masą budyniowo - likierową
Składniki:
250 gr mąki pszennej
150 gr masła
100 gr drobnego cukru
2 żółtka
pół łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli
Na nadzienie: 1 mały budyń śmietankowy
mleko, cukier do budyniu, 1 łyżka masła,
3 łyżki likieru jajecznego
Najpierw gotuję budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pozostawiam do wystudzenia, a następnie miksuję z masłem i likierem. Pozostałości gotowego kremu możecie przechować w słoiczku.
Mieszam suche produkty, dodaję żółtka i posiekane masło. Z ciasta robię kulę i owiniętą w folię spożywczą wstawiam na co najmniej godzinę do lodówki.
Z ciasta lepię nieduże kulki, które splaszczam za pomocą końcówki drewnianej łyżki l ( u mnie drewniana wyciskarka do cytryny )ub dna bardzo małego kieliszka. Piekę ciasteczka w temperaturze 180 stopni przez ok. 10-12 minut. Lekko ostudzone posypuję cukrem pudrem i napelniam wcześniej przygotowaną masą budyniową.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.