Cóż to był za kolorowy weekend. Dekorowanie tych pysznych, kruchych ciasteczek było prawdziwą przyjemnością. Radosne kolory były wspaniałą odmianą po kilkudniowym zachmurzeniu.
Dzięki nim zwykłe ciasteczka nadają się doskonale do położenia na świątecznym stole lub do podarunkowej torebki. Taki słodki prezent możecie stworzyć dla przyjaciół i podarować im w czasie adwentowych odwiedzin tak jak mamy w zwyczaju robić to w Niemczech.
Pyszne maślane ciasteczka z migdałową nutą
Składniki:
500 gr maki pszennej
250 gr masła
80 gr cukru pudru
2 łyżki mielonych migdałów
2 żółtka
płaska łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli
kilka kropli olejku waniliowego
Do lukru: kolorowe barwniki spożywcze, cukier puder, posypki w różnych kształtach
Po dokładnym wymieszaniu suchych składników dodaję kawałki zimnego masła i żółtka. Zagniatam ciasto i w formie kuli owinięte w folię spożywczą chowam na co najmniej godzinę do lodówki.
Ze schłodzonego ciasta wycinam ciasteczka o różnych kształtach ( u mnie: choinki, gwiazdki i księżyce ). Piekę je w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 min. W międzyczasie zerkam do piekarnika, czy nie są wcześniej gotowe. Jeśli będą cieńsze niż 5 mm, proces pieczenia na pewno należy skrócić.
Ostudzone ciasteczka dekoruję kolorowym lukrem ( cukier puder, trochę gorącej wody i barwnik ) oraz dowolnie ozdabiam.
Banalnie proste - dopiero jak się przeczyta przepis :) - kradnę na stałe do domu
OdpowiedzUsuń