poniedziałek, 6 grudnia 2021

Maślane ciasteczka z migdałową nutą


Cóż to był za kolorowy weekend. Dekorowanie tych pysznych, kruchych ciasteczek było prawdziwą przyjemnością. Radosne kolory były wspaniałą odmianą po kilkudniowym zachmurzeniu. 
Dzięki nim zwykłe ciasteczka nadają się doskonale do położenia na świątecznym stole lub do podarunkowej torebki. Taki słodki prezent możecie stworzyć dla przyjaciół i podarować im w czasie adwentowych odwiedzin tak jak mamy w zwyczaju robić to w Niemczech. 

Pyszne maślane ciasteczka z migdałową nutą

Składniki:

500 gr maki pszennej

250 gr masła

80 gr cukru pudru

2 łyżki mielonych migdałów

2 żółtka

płaska łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli

kilka kropli olejku waniliowego

Do lukru: kolorowe barwniki spożywcze, cukier puder, posypki w różnych kształtach

Po dokładnym wymieszaniu suchych składników dodaję kawałki zimnego masła i żółtka. Zagniatam  ciasto i w formie kuli owinięte w folię spożywczą chowam na co najmniej godzinę do lodówki.

Ze schłodzonego ciasta wycinam ciasteczka o różnych kształtach ( u mnie: choinki, gwiazdki i księżyce ). Piekę je w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 min. W międzyczasie zerkam do piekarnika, czy nie są wcześniej gotowe. Jeśli będą cieńsze niż 5 mm, proces pieczenia na pewno należy skrócić.
Ostudzone ciasteczka dekoruję kolorowym lukrem ( cukier puder, trochę gorącej wody i barwnik ) oraz dowolnie ozdabiam.









1 komentarz :

  1. Banalnie proste - dopiero jak się przeczyta przepis :) - kradnę na stałe do domu

    OdpowiedzUsuń

Jestem ciekawa Twojej opinii.