Lubię te ciasteczka za ich orzechową nutę. Nie są wielce wyszukane w porównaniu do innych, które mam na blogu. Nieraz jednak przychodzi ochota na zwyczajne ciastko do kawy. Poza tym dodatek czekolady w postaci polewy i cukrowe ziarenka kawy sprawiają, że będą się ładnie prezentować na naszym adwentowym talerzu ( Plätzchenteller ).
Orzechowe ciasteczka z polewą czekoladową
Składniki:
250 gr mąki pszennej
150 gr cukru
200 gr masła
2 żółtka
2 łyżki mielonych orzechów laskowych
ziarenka kawy z masy cukrowej do ozdoby
Na polewę: 2 mleczne czekolady, 2 łyżki mleka
pół łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, kilka kropli olejku waniliowego
Po wymieszaniu suchych składników dodaję pokrojone masło i żółtka. Z ciasta robię kulę, zawijam ją w folię spożywczą i chowam na godzinę do lodówki.
Rozwałkowuję ciasto na posypaną mąką stolnicę. Za pomocą wykrawaczek wycinam kwadraty, gwiazdki i kółka. Ciasteczka piekę w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 min. Sprawdzam w czasie pieczenia, bo jeśli były cienkie, wówczas potrzebują mniej czasu. Zaraz po wyjęciu z piekarnika do okrągłych wkładam cukrowe ziarenko kawy.
Rozpuszczam czekolady, dodaję mleko i w gotowej mieszance zanurzam ciasteczka. Odkładam na kratkę do ostudzenia.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.