Pralinki o intensywnym smaku czekolady i likieu Bailleys są strzalem w dziesiątkę. Te niewielkie kuleczki idealnie nadają się na świąteczny talerz przysmaków. Dodatek likieru Bailleys sprawia, że mają wyrafinowany smak. Czekoladki idealnie pasują do popołudniowej kawy.
Czekoladki z Bailleys
Składniki:
2 gorzkie czekolady
1 mleczna czekolada
100 gr masła
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki kakao
4 łyżki likieru Bailleys
6 zmiksowanych czekoladowych herbatników
Do posypania: czekoladowe wiórki, kakao, cukier puder
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczam w wodnej kąpieli, dodaję kakao i cukier puder. Po odstawieniu dodaję likier i zmiksowane ciastka. Dokładnie mieszam wszystkie składniki. Odstawiam na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Następnie lepię niewielkie kuleczki i obtaczam je w czekoladowych wiórkach, cukrze pudrze i kakao. Ponownie wstawiam do lodówki na ok. godzinę.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.