wtorek, 21 grudnia 2021

Szlachetne pralinki o smaku Bailleys


Pralinki o intensywnym smaku czekolady i likieu Bailleys są strzalem w dziesiątkę. Te niewielkie kuleczki idealnie nadają się na świąteczny talerz przysmaków. Dodatek likieru Bailleys sprawia, że mają wyrafinowany smak. Czekoladki idealnie pasują do popołudniowej kawy.

Czekoladki z Bailleys

Składniki:

2 gorzkie czekolady

1 mleczna czekolada

100 gr masła

1 łyżka cukru pudru

2 łyżki kakao

4 łyżki likieru Bailleys

6 zmiksowanych czekoladowych herbatników

Do posypania: czekoladowe wiórki, kakao, cukier puder

Czekoladę wraz z masłem rozpuszczam w wodnej kąpieli, dodaję kakao i cukier puder. Po odstawieniu dodaję likier i zmiksowane ciastka. Dokładnie mieszam wszystkie składniki. Odstawiam na co najmniej 2 godziny do lodówki.

Następnie lepię niewielkie kuleczki i obtaczam je w czekoladowych wiórkach, cukrze pudrze i kakao. Ponownie wstawiam do lodówki na ok. godzinę.





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.