Kruche pomarańczowo-kakaowe gwiazdki
250 gr mąki
100 gr drobnego cukru
125 gr masła
1 jajko
kilka kropli pomarańczowego olejk
1 cukier waniliowy
szczypta soli
cukier puder do lukru ( plus odrobina gorącej wody ), kolorowe barwniki spożywcze
różne rodzaje posypki, gotowe elementy z cukru z zimowym motywem
Do ciemnej wersji dodatkowo: 1 lyżka kakao, 1 łyżka cukru, 1 lyżka mleka
Do sypkich składników dodaję 1 jajko, posiekane masło i olejek zapachowy i szybko zagniatam ciasto. Dzielę je na połowę i do drugiej części dodaję kakao, cukier i mleko ( po łyżce ). Obie kule zawinięte w folię spożywczą chowam na godzinę do lodówki.
Rozwałkowuję ciasto i za pomocą wykrawaczek w kształcie gwiazdek wycinam ciasteczka. Piekę je w temperaturze 170 stopni przez ok. 8-12 min ( w zależności od grubości ciastek )
Ostudzone ciasteczka dekoruję białym i kolorowym lukrem, ozdabiam kolorowymi posypkami lub naklejamy gotowe elementy z cukru.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.