Tej sałatki na pewno nie zabraknie w naszym świątecznym menu. Zwyczajna Kartoffelsalat zamienia się w tym okresie w idealny dodatek do pieczonego mięsa lub sama w sobie staje się głównym daniem.
Sałatka ziemniaczana należy do ulubionych dań serwowanych w Niemczech w czasie okresu świąteczno - noworocznego. Zależnie od regionu, jest przygotowywana z sosem z octem winnym lub z majonezów - jogurtowym. Ja najczęściej podaję ją w tej drugiej wersji.
Sałatka ziemniaczana z sosem jogurtowo - majonezowym
Składniki:
1 kg średnich ziemniaków
1 średnia cebula
250 gr jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
1 łyżka octu winnego
czerwona cebula do dekoracji
jajka na twardo
sól, pieprz z młynka do smaku, mielony czosnek
Myję ziemniaki i gotuję w łupinach. Jeszcze ciepłe obieram i kroję na niewielkie talarki.
Z jogurtu, majonezu, octu winnego i przypraw robię sos. Dodaję drobno pokrojoną cebulę i tą mieszanką polewam ziemniaki. Pozostawiam w lodówce na godzinę do schłodzenia.
Po tym czasie układam sałatkę na dużym półmisku. Dekoruję piórami czerwonej cebuli, świeżym lub suszonym koperkiem, pieprzem z młynka oraz ćwiartkami ugotowanych na twardo jajek.
Pięknie podana. Wesołych Świąt.
OdpowiedzUsuńDziękuję, choć to nie jest najbardziej fotogeniczną sałatka 😊
Usuń