Dzisiejsza pogoda zrobiła się prawie doskonała.
Świat wyglądał ciekawiej z przebłyskami słońca
niż zza groźnych chmur, które przez ostatnie dni zawisły nad naszymi głowami
i ...umysłami.
Ściana deszczu wreszcie się przesunęła i odsłoniła dawno zapomniany horyzont.
U mnie to akurat rozkopany aktualnie park,
ale nawet te wykopaliska pod oknami mi dzisiaj nie przeszkadzały.
W końcu chyba zbliża się wiosna, bo i prace poszły całą parą.
Kiedy pojawiają się konkretne widoki na zmianę pogody
i przedwczesne przyjście radosnej pory roku, co mi kompletnie nie przeszkadza,
zawsze mam ochotę na zmianę kuchennego repertuaru.
Na stole pojawia się więcej kolorów i sezonowych warzyw,
ton nadaje talerz lekkich, zdrowych przysmaków.
Dzisiaj proponuję Wam sałatkę makaronową,
która jest prosta, kolorowa, smaczna i zdrowa.
Robię ją, kiedy zostaje mi trochę makaronu z obiadu,
bo nagle ktoś nie był głodny lub miał ochotę na inne cuda niż domowy obiadek.
Sałatka z makaronu penne
Składniki:
300 g makaronu penne
pół papryki czerwonej
pół papryki zielonej
mała cebulka
ząbek czosnku
1/3 puszki kukurydzy
3 łyżki oliwy, łyżka octu winnego
starty parmezan do posypania ( opcjonalnie )
trochę szczypiorku
sól, pieprz
Gotuję makaron al dente i odstawiam do całkowitego ostudzenia. Każdą rurkę kroję na połowę. W salaterce przyrządzam sos z podanych składników, dodaję pokrojone w kostkę papryki, cebulę, szczypiorek oraz kukurydzę. Na koniec wrzucam makaron i dobrze mieszam z pozostałymi składnikami, ewentualnie posypuję parmezanem. Sałatkę podaję dobrze schłodzoną z dodatkiem ciemnego pieczywa.
Wygląda przepysznie i bardzo wiosennie ;) Uwielbiam sałatki z kukurydzą ;)
OdpowiedzUsuńW tym roku zima obudziła w nas ...wiosnę. Ja też bardzo lubię kolory w kuchni, które cieszą oko.
Usuń