niedziela, 18 stycznia 2015
Market jelbana i nasze patriotyczne kibicowanie Tunezji
Dzisiaj kibicujemy Tunezji w piłce nożnej.
Właśnie rozpoczął się kolejny African Cup of Nations.
To nasze wspólne oglądanie stało się zimową tradycją.
Wiem, że Zakopane śledzi dzisiaj wysokie loty naszych skoczków,
ale nasze serca biją teraz dla pilkarskiego reprezentacji z Maghrebu.
Atmosferę wzbogaca fakt, że z kuchni dobiegają odpowiednie zapachy.
Pewnie powinniśmy przegryzać jakieś paluszki, orzeszki czy chipsy,
ale nie tym razem.
Ma być ostro, pomidorowo i orientalnie.
Kuchnia budzi w nas patriotyczne uczucia
i przez cały wieczór bliżej nam do afrykańskiej piłki niż do nart.
Market jelbana - ragout z kurczakiem i zielonym groszkiem
Składniki:
4 kawałki kurczaka
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
połowa zielonej papryki lub jedna zielona ostra
200-250 g zielonego groszku ( z puszki lub mrożonego )
sól, cumin, łyżeczka harissy
tabl ( opcjonalnie ) - tunezyjska przyprawa
olej do sosu
Do garnka z szerokim dnem wlewam olej, koncentrat pomidorowy i kawałki kurczaka. Dodaję przyprawy i po dokładnym wymieszaniu podgrzewam powoli całość. Po 5-7 min dodaję wyciśnięty przez praskę czosnek. Ponownie mieszam, podsmażam prze kolejne 5 min i dodaję wodę tak, aby przykryć mięso. Gotuję przez 30 min. Po tym czasie dodaję pokrojoną w pióra cebulę i zielony groszek. Całość gotuję jeszcze przez 10 min, a pod koniec gotowania dodaję paprykę.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Jestem ciekawa Twojej opinii.