środa, 11 marca 2015

Białe spaghetti na rezerwowy obiad


Ile razy zdarzyło Wam się proponować rodzince kanapki zamiast obiadu ?
Znowu zabrakło pomysłu lub produktów,
w domowej kuchni pojawił się leń
i za nic nie mogliście go przepędzić.
Rodzina się zbuntowała na wieść o kolejnym dniu z podgrzewaną zupą
i zatęskniła za czymś bardziej konkretnym niż zmiksowana breja warzyw.
W takich sytuacjach zawsze staram się znaleźć najprostsze rozwiązanie,
połączyć ulubione smaki moich najbliższych.
Cały czas mam na uwadze zawartość lodówki,
która przecież nie zawsze jest imponująca.
Oto jeden z moich rezerwowych zestawów.
Gdyby nie był również propozycja dla dzieci,
z chęcią do sosu dodałabym białe wino.

Spaghetti z białym sosem i kurczakiem

Składniki:

400 g spaghetti
200-300 g mięsa z piersi kurczaka
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
100 ml mleka
sól, biały pieprz, przyprawa do gyrosa
olej do smażenia mięsa
starty ser do posypania
natka pietruszki ( opcjonalnie )


Etap pierwszy:

W rondelku z nieprzywierającym dnem rozpuszczam masło, dodaję mąkę i energicznie mieszam rózgą, dolewam stopniowo mleko i wodę, po czym gotuję przez 10 min. Solę według uznania i doprawiam białym pieprzem. jeśli sos okaże się za gęsty, możecie na koniec dodać odrobinę gorącej wody, w której gotowało się spaghetti.

Etap drugi:

Mięso z piersi kurczaka kroję w drobne kawałki, posypuję przyprawą gyros i dodaję łyżkę oliwy, a następnie podsmażam na rumiany kolor.

Etap trzeci:

Spaghetti łamię na 3 lub 4 części i gotuję al dente w osolonej wodzie. Wykładam na talerze, polewam białym sosem, posypuję drobno startym serem i kawałkami kurczaka.






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Jestem ciekawa Twojej opinii.